בין החתולים המנגנים, הסנאים הדרמטיים והכלבים ששרים ראפ, הרשת מסוגלת לנפק גם מידע על בעלי חיים שבאמת הינם מרתקים ולא סתם מגיעים מעולם ה-LOL.
על כל כלב שרץ לתוך קיר אפשר למצוא גם איזה צפרדע רעילה שאפשר למות רק מלגעת בה.
ולפעמים, כמו במקרה שלי, לינק קטן יכול לשלוח אותך למסע שמגלה לך בעלי חיים מוזרים יותר מכל מה שחשבת.
אז הנה, נכון לעכשיו, מהנורמלי יותר לבאמת יוצא דופן, מצעד חמשת בעלי החיים המוזרים ביותר. בעיני, לפחות.
5. התולעת שחיה מעצמות ליוויתנים
לטבע יש חוש אירוניה מפותח, לפעמים.
בשנת 2005 נתגלה ליד שוודיה זן של תולעי מים בשם Osedax mucofloris. במשך כמה חודשים כבר שכבה שם גופתו של ליוויתן גדול וזקן, שכל בשרו כבר נעלם, אבל להפתעת החוקרים שמצאו אותו משהו חי בתוך העצמות. תולעים מהסוג הזה נמצאות לרוב בעומק גדול במיוחד (2500 מטר ומטה) והלוויתן הזה היה רק בעומק 125 מטר. אמנם רק באורך מילימטר אחד או שניים, התולעת הקטנה הזו, מסתבר, ניזונה מעצמות של ליוויתנים שמונחות על קרקעית הים. היצור (שעיתונים כינו "תולעת זומבי") ממש בוקע מתוך העצם, כמו פרח, וממש כמו פרח, ה"שורש" שלו תקוע עמוק בתוך העצם וניזון משם.
קפטן אחאב היה אוהב את התולעת הזו.
4. דג עם קוקפיט
Barreleye fish, הוא דג באורך כ-15 ס"מ שחי במים עמוקים, ואשר החלק הקדמי של ראשו הוא למעשה מכסה שקוף שדרכו הוא צופה החוצה בעזרת זוג עיניים מורכב ורגיש. הוא נתגלה לפני כ-70 שנה בחופי קליפורניה, אבל רק ב-2009 הצליחו לצלם אותו חי, ולתפוס אחד חי כדי לחקור אותו.
העיניים הטלסקופיות הללו מוגנות על ידי החופה השקופה וצופות לרוב למעלה, בחיפוש, אבל יכולות גם להסתכל קדימה.
התוצאה היא דג מוזר במיוחד.
3.חסר השם
לבעל החיים הזה אין עדיין שם, אבל זה לא הדבר המיוחד לגביו.הוא חיי עמוק עמוק במי הים התיכון, פחות ממילימטר בגודלו, אי שם ליד יוון (ואולי גם בעוד מקומות), וככל הנראה ניתן לשייך אותו לקבוצת של בעלי חיים מיקרוסקופיים בשם Loricifera.
והוא בעל החיים היחידי על פני כדור הארץ שחי ומתרבה ללא צורך בחמצן.
להבדיל מכל שאר בעלי החיים שזקוקים לחמצן כדי לחיות (בתהליך שבלימודי הביולוגיה הכרנו בתור מיטונודריה) היצור הזה משיג את האנרגיה שלו בעזרת פירוק חומרים אחרי, כמו מימן גופרתי. המשמעויות הן, בין השאר, שלא צריך חמצן כדי לפתח יצור שהינו יותר מאשר בקטריה או וירוס, ושיתכן שיצורים מורכבים ורב-תאיים (לבחור שלנו יש מיליוני תאים עצמאיים ושמחים בחלקם) קיימים גם על פני כוכבים אחרים שבהם אין חמצן, אשר שנחשב עד לא מזמן כתנאי הכרחי לקיומם של חיים.
2. הלא-שייך
בשנת 1995, שני חוקרים דנים גילו בעל חיים קטנטן, בגודל חצי מילימטר שחי בתוך פיותיהם של לובסטרים. בעל החיים הזה היה כל כך מוזר, שלא תהיה ברירה אלא להגדיר מערכה נפרדת אך ורק בשבילו. כדי שיהיה ברור, מערכה הינה אחד השלבים העליונים ביותר בכל מה שקשור למיון בעלי חיים. אנחנו, בני האדם, העופות, הדגים והזוחלים, שייכים כולנו לאותה מערכה (מיתרניים). ככה שלמצוא בעל חיים שמצריך מערכה בפני עצמו אומר שיש כאן משהו שלא דומה לשום דבר אחר.
קוראים לו Symbion pandora, וגם היום ביולוגים שוברים את הראש בניסיון להבין מאיפה הוא הגיע, לכל הרוחות.
הוא קטנטן, כאמור, בנוי כמו צינור עם טבעת של שערות קטנטנות בצד אחד. חי חיים די פשוטים, לכאורה – מצד אחד נכנס אוכל, מתעכל ואז יוצא מהצד השני…
כשזה מגיע להתרבות זה כבר מתחיל להיות יותר מסובך. ה"פנדורה" מתרבה הן ברביה מינית ובהן ברביה א-מינית. נקבות? יש. זכרים? יש. צאצאים שהם לא זה ולא זה? יש, אפילו שני סוגים.
התהליך מסובך ומוזר, וכולל בין השאר עוברים שיוצרים זכרים גמדיים ונקבה שעוזבת את גופה (ועוברת דירה, למקום אחר בפה של הלובסטר) ומשאירה את הביצים בתוך הגוף שנשאר מאחור.
מעבר לזה, אף אחד היום לא מסוגל בדיוק להסביר איך התפתח היצור הזה. מערכת העצבים שלו לא דומה לאף אחד בקבוצת היצורים שהוא אמור להיות שייך אליהם. וכך הוא נשאר לו, בודד במערכה.
1. המדוזה שחיה לנצח
ולסיום, סיבה לחבב מדוזות.
הדבר הקטן הזה, שנראה כאן כנראה בצילום חובבים מתחת למים, יכול להיות המפתח שלנו לחיים ארוכים. Turritopsis nutricula היא מדוזה שבאופן תיאורטי יכולה לחיות לנצח.
לאחר שהיא מגיעה לשלב הבגרות המינית שלה, היא יכולה לקחת את התאים מהם היא בנויה ופשוט להחזיר אותם למצב שבו הם חיים בשלב הטרום-מיני, תאים צעירים, חדשים-דנדשים, כמו של עובר. באופן כזה היא למעשה חוזרת להיות פוליפ. אנחנו מכירים דברים דומים בבעלי חיים (כמו סלמנדרות) שמגדלים איבר חדש אחרי שכורתים להם אותו, אבל כאן זה כבר חידוש של איבר קיים, או למעשה, של כל הגוף.
מדובר ביצור בגודל של 4-5 מ"מ בלבד, ולמרות שבפועל מחלות וטורפים גורמים לזה להוא אכן מת כשזה מגיע למציאות, באופן תיאורטי, החזרה הזו אחורה יכולה להתרחש מספר לא מוגבל של פעמים, מה שהופך אותו לבעל החיים היחיד על פני כדור הארץ שמסוגל לחיות לנצח.
חוקרים כבר עובדים על המדוזה כדי לנסות להבין איך בדיוק המנגנון שמחזיר את התאים שלה אחורה למצב הצעיר עובד. אם הם יצליחו, ההשלכות על האופן שבו אנחנו מזדקנים יכולות להיות מרחיקות לכת.
אולי זו הסיבה שיש למדוזה הזו דף פייסבוק משל עצמה.
רשימה מקסימה. העולם התת-מימי מרתק והזוי פי כמה מונים מאחיו שעל פני האדמה. קצת מבעס לראות כמה מבעסים אנחנו, היונקים, לעומתו.
מותר לתרום קצת? כי בשיא המקריות קישרתי בדיוק היום לרשימת עשרת המינים החדשים של 2010 (שנכתבה, לטעמי, קצת מוקדם מדי). יש שם כל מיני דברים מעניינים – אבל מה שקנה אותי זה הדג עם הניבים (ערפדג :] ). קוריוזים מדברים אלי :]
הרשימה: http://species.asu.edu/Top10
הערפדג: http://species.asu.edu/2010_species08
לפני כמה זמן שמעתי (נדמה לי שבאחד הפודקסטים של Nature, אבל אני לא בטוחה) רעיון מעניין: בתהליך חיפוש חיים בכוכבי לכת אחרים, שווה לחפש ולראות האם חיים בכדור הארץ שלנו התפתחו יותר מפעם אחת.
מסתבר שעד היום פשוט הניחו שחיים על כדור הארץ הופיעו פעם אחת, וכולם התפתחו מאותו אב קדמון.
אבל מה אם לא? אם לא נחפש בע"ח שאולי התפתחו מאב קדמון אחר, מן הסתם לא נמצא אותם.
והמקום הראשון שהתחילו לחפש אותם הוא בבע"ח המוזרים מאוד שיש במקומות מפתיעים אצלנו על כוכב הלכת.
עד עכשיו לא מצאו משהו (ומן הסתם יש אפשרות סבירה שאכן חיים התפתחו כאן פעם אחת בלבד, ולכן אין מה למצוא), אבל בנתיים מצאו בע"ח מאוד מוזרים, שחיים בסביבות מפתיעות, כמו פתחים וולקניים על קרקעית האוקיינוס.